Frequently Ask Questions

A1. Setelah berjaya membuat pembelian > buka di laman web taobao > I Taobao > I have bought the baby > cari perkataan View Logistic > Copy Waybill No & Logistic Company > paste di Parcel MYWAU (MyWau > Service > Parcel > Create New)
A2. Setiap penghantaran barang, anda boleh menambah servis seperti wooden box & quantity checking bagi mengurangkan risiko kerugian akibat penipuan seller, kerosakan dan kehilangan barang semasa di dalam perjalanan. s
A3. Barang anda selamat sampai di rumah dalam masa 7 ke 14 hari bekerja dari warehouse MyWau.
A4. Hubungi seller melalui Aliwangwang atau Wechat. Minta refund dan buat laporan. Boleh bertanyakan barisan coach di Telegram, WhatsApp Group atau pun di Group FB Mywau Official Group.
A5. Anda hanya perlu create SATU parcel sahaja. Nama produk dan Kuantiti harus ditulis mengikut berapa kuantiti barang yang menggunakan waybill no yang sama. Kami juga mencadangkan untuk anda menghubungi semula seller bagi mendapatkan kepastian, agar semua parcel anda selamat dalam semakan warehouse.
A6. Semak semula WAYBILL no anda dengan menghubungi seller. Jika ada AWB no yang baru, perlu create parcel dengan segera dan memaklumkan kepada pihak admin MyWau. Kemungkinan besar, barang anda sudah ada di warehouse, tetapi pihak warehouse gagal membuat semakan kerana maklumat tiada di dalam sistem.
A7. Barang anda dijangka sampai di rumah/premis dalam masa 3 ke 5 minggu dari warehouse MyWau.
A8. Staus Shipment "Awaiting Payment" Klik Shipment > Klik View > Klik Pay Now untuk membuat pembayaran > Online Banking.
A9. Login MyWau > Services > Shipment > Action > View Tracking
A10. Tunggu sms dari MYWAU > Semak status parcel "Arrived" > Buka MyWau > Service > Shipment > Create New > Pilih parcel yang hendak di hantar ke Malayisa > Pilih Address > Pilih Kaedah Penghantaran > Tekan terma & syarat (2 kotak) > Klik Submit.
A11. Muat turun manual pembayaran di MyWau > Support > How to use > Manual Alipay
A12. Sila rujuk di MyWau > Support > Price List. Ada jadual yang telah kami buatkan khas untuk anda di bahagian bawah Price List Shipping By Air
A13. Selepas kami memeterai kerjasama dengan merchat pembayaran terbaru, maka dengan ini di setiap kos shipment akan dikenakan RM1 caj pengendalian. Toyyibpay adalah satu-satunya payment gateway yang bersesuaian dengan bisnes MyWau yang memerlukan untuk kami sentiasa memusing modal bagi membantu usahawan dalam membuat pembayaran Alipay dan Shipment agar lebih pantas dan cepat.
A14. Ikuti langkah berikut: (1) Tangkap gambar barang yang rosak. (2) Hubungi Seller untuk memaklumkan tentang barang yang rosak. (3) Berbincang dengan seller untuk mendapatkan refund / menggantikan barang dengan yang baru.
A15. Untuk mengira volumetrik KG, caranya senang saja, Pakai formula ini: (panjang) x (lebar) x (tinggi) / 6000 = volumetrik KG. Bila ditentukan kiraan sebagai VOLUMETRIK KG? Apabila ukuran lilit kotak lebih besar dari berat sebenar, maka, ianya dikira sebagai volumetrik. ➞ Ini contoh kiraan barang yang bersaiz 60 cm x 30 cm x 60 cm. Berat sebenar barang hanyalah 15 kg sahaja. ➞ 60 x 30 x 60 / 6000 = 18 volumetrik kg. (18 kg lebih besar dari 15 kg). Maka shipment anda akan dikira sebagai volumetrik kg, BUKAN berat sebenar.
A16. Untuk mengira CBM, shipping dengan menggunakan sea. CBM adalah Cubic Meter. (Panjang) x (lebar) x (tinggi) = cbm. Pastikan kiraan dalam METER. Untuk tahu harga CBM, boleh rujuk PRICE LIST di mywau apps.
A17. Bila payment telah dibuat, ianya boleh jadi cepat atau lambat. Kalau lambat, ianya disebabkan perkara berikut: (1) Transfer delay (faktor sistem dan international transfer fee) (2) Pihak Warehouse masih belum menerima bayaran. - Sekiranya bayaran berjaya dibuat tapi masih processing, ianya disebabkan oleh: (1) Consolidate (Team Warehouse sedang kumpulkan barang dan buat bungkusan baru. (2) Team Warehouse masih dalam proses pencarian parcel. -- Sekiranya kesemua proses lancar, ianya akan mengambil masa 24 jam saja. Paling lambat adalah 48 jam. Sekiranya masih belum update selepas 48 jam, sila chat team MYWAU menerusi LIVE CHAT yang disediakan.
A18. Kalau dah create parcel, status ARRIVED hanya akan keluar dalam 48 jam selepas barang sampai di warehouse. Ini disebabkan beberapa perkara: (1) Barang akan disorting terlebih dahulu. (2) Barang akan discan dan dibuat timbangan baru. (3) Status ARRIVED akan dikeluarkan bersama maklumat berat.
A19. Berkenaan masalah pending, ada 2 sebab: (1) Barang belum ship lagi. (2) Tracking number berubah. Sekiranya masalah pending ini berterusan melepasi 48 jam, sila laporkan kepada Team MYWAU menerusi LIVE CHAT yang disediakan.
A20. Berikut adalah antara sebab-sebab utama: (1) Seller telah berikan kita harga diskaun/tambah harga shipping selepas kita buat pembayaran "ask him to pay". Apabila harga barang berbeza sewaktu Mywau ingin membuat pembayaran, transaksi akan gagal dilakukan. (2) Stok barang kehabisan. (3) Terlupa/terlambat bayar kepada MyWAU, maka MWAU akan lambat membayar kepada Seller. Selalunya selepas 5 hari,akan payoff .Untuk itu, anda wajib segera membayar kepada Mywau untuk kami uruskan transaksi dalam kadar segera.
A21. Untuk makluman semua, pihak MyWau menggunakan rate 1.60 mengikuti bank yang berada China. Cara mengira barang di 1688 ialah sebagai contoh produk berharga 120 yuan akan dibahagi dengan 1.6 untuk mendapat harga Ringgit Malaysia.
A22. Jika berat barang terakhir adalah 1.2 kg atau 1.6 kg, maka berat yang dikira adalah 2kg. Untuk mengetahui berapa ringgit kos shipping anda, sila buka MyWau > Support > Price List
A23. Sekiranya telah membuat pembayaran di MyWau untuk menguruskan shipment anda, pihak Warehouse akan mula menyusun dan mengalihkan barangan anda untuk keluar dari warehouse. Ianya akan mengambil masa dalam 24 jam sebelum button "CHECK NOW" kelihatan di status Shipment anda.
A24. Anda boleh create order semula di 1688 > find somebody to pay > create new di alipay MYWAU > status awaiting payment tak perlu dibayar > chat customer service untuk buat semakan dengan Alipay yang baru di mana ianya menggantikan Alipay yang pay off serta minta bayarkan dengan menggunakan duit untuk Alipay yang Pay Off.
A25. Sila login MyWau > Services > Alipay > Pergi ke alipay yang Pay Off > Tekan Action > Tekan Refund > Isi Butiran akaun bank anda. Duit akan direfund semuanya sekali kecuali RM1 kerana telah diambil oleh sistem Toyyibpay semasa anda membuat pembayaran sebelum ini.
A26. REFUND akan dilaksanakan pada hari Rabu & Khamis setiap minggu, dari jam 8.00 malam - 12.00 tengah malam.
A27. Pihak Warehouse akan memilih caj yang PALING MURAH. Sekiranya KG / Volumetrik KG lebih murah, maka pilihan warehouse adalah KG / volumetrik KG. Apabila KG / Volumetrik KG lebih mahal, maka kiraan CBM pula akan digunakan.
A28. Login MyWau > Services > Parcel > Action > View
A29. Di minta untuk anda semak dengan customer service MyWau. Login MyWau > Support > Ask Customer Service.
A30. Semak di 1688 > Login Taobao > Buka 1688 > My Ali > Purchased Goods > Cari view logistic > Copy waybill number & Logistic Company > Paste di Parcel (MYWAU > Services > Parcel > Create New)